Skip to content Skip to footer

Une Juive belge se déclare antisémite lors d’un voyage scolaire à Auschwitz

Alors que 750 étudiants belges participaient au train des 1000 pour commémorer, à Auschwitz, le 70ème anniversaire de la fin de la Shoah, l’émission « Terzake » sur la chaine flamande VRT a diffusé la discussion entre une femme juive, Lydia Chagoll, choisie pour accompagner et guider les écoliers, expliquant devant les caméras à une jeune fille d’origine palestinienne que les Juifs sont des Nazis.

Elle a par ailleurs répété deux fois qu’elle était antisémite, qu’elle soutient inconditionnellement les Palestiniens et qu’Israël faisait aux Palestiniens que ce les Nazis faisaient aux Juifs.

 

Communiqué de presse du Forum der Joodse Organisaties :

Persbericht 11 mei 2015: FORUM protesteert tegen TERZAKE dat Auschwitz misbruikt voor anti-Israëlische propaganda

Het FORUM der Joodse Organisaties protesteert met klem tegen de zaterdag 9 mei in het VRT programma Terzake gewekte suggestie als zouden Joden in Israël zich in de bezette gebieden aan dezelfde oorlogsmisdaden schuldig maken als ruim 70 jaar geleden de Nazi’s deden in Auschwitz.

In een reportage over een groep Vlaamse jongeren die een bezoek brachten aan Auschwitz wordt door een deelneemster van ogenschijnlijk Palestijnse afkomst een parallel getrokken tussen de genocide op de Joden door de Nazi’s en de behandeling van de Palestijnen door de Israëli’s.

De Vlaamse krijgt in de reportage onverwacht bijval van de Nederlandstalige vrouwelijke Joodse gids (zelf overlevende van Auschwitz) die haar verzekert dat ook zij zonder meer achter de Palestijnen staat en het optreden van Israël zonder meer veroordeelt.

De Joodse gids zegt spottend « antisemiet » te zijn (of te worden gevonden) maar stelt in haar reactie de Holocaust en behandeling van Palestijnen in het geheel niet op een lijn.

Het FORUM neemt het de redactie van Terzake ten zeerste kwalijk dat het heeft afgezien van enige duiding en daarmee een als educatief bedoelde excursie naar Auschwitz heeft laten verworden tot een walgelijk en historisch onjuist anti-Israëlisch en anti-Joods statement. 

Iedere suggestie dat Joden zich aan dezelfde misdaden schuldig zouden maken als de Nazi’s zou een verantwoordelijke redactie ofwel geheel hebben moeten weglaten, ofwel in een begeleidend commentaar hebben moeten verwerpen.

Door van de statements geen enkele afstand te nemen en deze zonder duiding of commentaar weer te geven heeft Terzake – al dan niet terecht – de verdenking op zich geladen met de inhoud van deze abjecte reportage akkoord te zijn. 

Door de Holocaust en behandeling van de Palestijnen op een lijn te stellen wordt de grootste misdaad uit de geschiedenis gebagatelliseerd en gemarginaliseerd.

Best Choice for Creatives

This Pop-up Is Included in the Theme

Purchase Now