Skip to content Skip to footer

Agressie ten opzichte leden van de Joodse gemeenschap in Antwerpen

Om 15:00 uur, op het pleintje, hoek Isabellalei en Langeleemstraat, zaten 2 blanke mannen van Poolse afkomst (leeftijd +/- 35-40 jaar) op een van de banken. Het was duidelijk te zien dat ze dronken waren. Ze waren tevens nog steeds alcohol aan het drinken.


 


Bij het verlaten der synagogen, waarbij mensen zich vanuit de Isabellalei en Lange Leemstraat richting pleintje begeven, werden beide mannen agressief.


 


De 2 mannen begonnen luidkeel antisemitische uitlatingen ten opzichte van de Joodse mensen te uiten (Nederlands en Pools).


 


Ook fysisch werden ze steeds agressiever en trachtten ze de menigte aan te vallen.


 


Deze daden hadden een verontwaardigend effect op de mensen. Deze waren sterk aangedaan.


 


Een voorbijrijdende politiewagen werd onmiddellijk gewaarschuwd.


 


De politie ziet de toestand van de 2 mannen en neemt hen mee.


 


Bij de arrestatie roept een van de mannen in het Pools aan zijn vrienden om zich later op het pleintje te verzamelen om de Joden een les te leren. (dit werd vertaald door een aanwezige burger die Pools sprak)


 


2 uur later werd de CKJGA verwittigd dat dezelfde Poolse mannen weer op het pleintje zitten – weer aan het drinken. Omdat we doorhadden dat er steeds meer Poolse mensen zich op het pleintje verzamelden en daarbij steeds luidrichter werden en omdat het avondgebed net van start ging, werd de politie onmiddellijk gewaarschuwd.


 


Bij aankomst van de politie verspreidde de menigte zich onmiddellijk.

Best Choice for Creatives

This Pop-up Is Included in the Theme

Purchase Now