Skip to content Skip to footer

Een Belgische leerkracht laureaat van een Iraanse wedstrijd van karikaturen over de Shoa

Luc Descheemaeker, gepensioneerde leraar van het St. Jozef Instituut, een secundaire school in Torhout, kreeg een speciale prijs van de tweede internationale wedstrijd van karikaturen over de Shoa in Teheran georganiseerd in mei 2016. Zijn beloning ($1000) kreeg hij voor de tekening waarin hij de Israëlische veiligheidsmuur vergelijkt met de ingang van Auschwitz.

In mei, heeft het tijdschrift Regards een schrijven gericht aan de school waar hij les gaf. Er werd een link toegevoegd naar de website die de winnaars van de wedstrijd aankondigde, en de volgende tekst werd er aan toegevoegd: het St. Jozef Instituut zal waarschijnlijk zeer fier zijn verbonden te zijn met de waarden door Luc Descheemaeker verdedigd. Waarop het instituut via de stem van Mevr. Martine de Zutter antwoordde dat zij inderdaad heel fier waren dat Luc met hun school verbonden was, daar zijn talent voor het artistieke onderwijs van hun studenten, van grote waarde was.

Toen de directeur, Paul Vanthournout, door JTA (Jewish Telegraphic Agency) ondervraagd werd om te weten of de school meer specifiek fier was van de prijs door Luc Descheemaeker ontvangen, antwoordde hij dat de school zich afzijdig hield betreffende deze prijs, en dat Mevr. De Zutter in haar antwoord aan Regards niet specifiek refereerde naar deze prijs. Hij heeft daarentegen wel bevestigd dat de school fier was van het onderwijswerk van Descheemaeker binnen het instituut.

Descheemaeker, nu op pensioen, heeft de uitnodiging van Teheran aanvaard om bij de volgende editie van de wedstijd als rechter op te treden.

Klacht werd neergelegd tegen Luc Descheemaeker door het Forum der Joodse Organisaties (zie communiqué hieronder)

Persbericht FJO – 17 augustus 2016:
Joodse gemeenschap verontwaardigd – FJO legt klacht neer tegen karikaturist die Holocaust minimaliseert
Het FORUM der Joodse Organisaties is ten zeerste geschokt en verontwaardigd van de deelname van Luc Descheemaeker aan de infame anti-Holocaust cartoonwedstrijd in Teheran.
Zijn erg kwetsende cartoon van de Israëlische veiligheismuur met bovenaan het bekende opschrift “Arbeid macht Frei” is een voorbeeld van hedendaags antisemitisme.
De “International Holocaust Remembrance Alliance” een internationale organisatie, waarvan 31 landen lid zijn, inclusief België, veroordelen deze wedstrijd die tot doel heeft Israël te vergelijken met de nazi’s en de Holocaust te minimaliseren.
Bij het hervatten van ons werk, na het zomerverlof, zal het FORUM klacht neerleggen bij de autoriteiten.

Belgian high school ‘proud’ of teacher honored at Iran’s Holocaust cartoon show

ADL slams Belgian teacher honored at Iran’s Holocaust cartoon contest

http://www.cclj.be/actu/politique-societe/cocorico-dessinateur-belge-prime-au-concours-negationniste-teheran

http://www.ccojb.be/communiques/un-dessinateur-belge-prime-au-concours-negationniste-de-teheran
http://joodsactueel.be/2016/08/12/holocaustleraar-uit-torhout-verwijdert-snel-antisemitische-prijscartoon/

http://antisemitism-europe.blogspot.be/2016/07/belgium-catholic-school-supports.html

20160817-teheran-cartoon-luc-descheemaeker

Best Choice for Creatives

This Pop-up Is Included in the Theme

Purchase Now