Skip to content Skip to footer

Vernietiging van mezuzot en intimidatie tegen joodse voorbijgangers in Antwerpen

Op vrijdag 9 februari, rond 10u40, werd een man opgemerkt die mezoeza’s (kleine gebedsrolletjes die aan de deurpost van joodse huizen en gebouwen bevestigd worden) afrukte van de synagoge van de Chassidische gemeenschap Satmar en een naastgelegen huis. Wanneer de persoon geconfronteerd werd door omstaanders van de joodse gemeenschap, stelde hij zich agressief en confronterend op. Volgens getuigen riep de man in het Engels: « Palestina, Palestina … dit is ons land, niet de uwe en wij gaan het jullie laten merken » (« Palestine, Palestine … this is our country, not yours and we will show you »).

In de namiddag werd dezelfde man opgemerkt toen hij ter hoogte van de synagoge van de chassidisch gemeenschap Pshevorsk plots de sjtreimel (traditionele bonthoed) van een joodse voorbijganger stootte. Dit gebeurde zonder duidelijke aanleiding of provocatie vanwege het slachtoffer.

Dezelfde man werd uiteindelijk dezelfde avond opgepakt en 12u aangehouden door de lokale politie van Antwerpen op verdenking van vandalisme nadat hij in de Brialmontlei, Charlottalei en Belgiëlei de mezoeza’s van meer dan 20 joodse huizen en gebouwen had afgerukt.

Deze uitingen van agressie en vandalisme zijn de laatste in een reeks van feiten die aan deze man worden toegedicht. Hij wordt er onder meer van verdacht de deuren van verschillende joodse synagogen beschadigd te hebben op 20 januari en een joodse man op intimiderende wijze gevolgd te hebben op dezelfde dag.

De lokale politie van Antwerpen bevestigt dat er een gerechtelijk onderzoek loopt. De burgemeester van Antwerpen heeft de man een plaatsverbod en verboden de joodse wijk van Antwerpen te betreden.

 

http://www.fjo.be/nieuws/1288/66/Jonge-vandaal-schrikt-Joodse-gemeenschap-in-Antwerpen-op-Wat-als-hij-morgen-met-een-mes-komt-Het-gerecht-laat-hem-steeds-gaan-incl-video

http://www.fjo.be/nieuws/1289/66/Antisemitische-incidenten-in-Antwerpen-Oproep-slachtoffers

https://fr.timesofisrael.com/un-homme-danvers-filme-en-train-de-detruire-20-mezuzot-et-de-harceler-des-juifs/

Best Choice for Creatives

This Pop-up Is Included in the Theme

Purchase Now