Skip to content Skip to footer

Antisemitisch artikel in de « Zwinkrant »

In haar uitgave van juni 2011 (pagina’s 10 en 11) heeft het Vlaamse blad « Zwinkrant » een antisemitisch artikel gepubliceerd  dat de titel « Red Squirrel » draagt (« Rode Eekhoorn ») en waarin zij over Joden klaagt, en meer bepaald de « Smousen » in België.


 


Sommige delen mikken vooral op de Joden die de badstad Knokke-Heist bezoeken.


 


Deze krant is toegankelijk op internet en wordt kosteloos uitgedeeld in de brievenbussen van de steden rond de zone Zwin (Knokke-Heist, Sluis, Cadzand, Aardenburg, Oostburg, Damme en Brugge). Deze is ook toegankelijk op sommige openbare plaatsen.


 


De betrokken gedeeltes zijn de volgende :


       « Kindjes gooien wat stenen, er wordt al eens een vooroorlogse bom richting Zion geschoten, voor de rest annexeren die grijze eekhoorns met hun keppeltjes steeds meer grond ten koste van de Palestijnen. Zijn die Joden immers niet het uitverkoren volk? En zegden die Ariërs toevallig niet krek hetzelfde? Smousen en Nazi’s, een pot nat. Übermenschen, het zal wat. »


       « Al eens in mei op de Knokse zeedijk proberen te wandelen? Het lijkt wel of de hele diaspora dan daar samentroept. Mannen met pijpenkrullen, rare schortjes en zwarte hoeden, vrouwen met pruiken en lange kousen, de hele wereld behoort hen toe. Uit de weg gaan? Ho maar, wij zijn het uitverkoren volk, mijnheer. En dan zijn ze verwonderd dat we hen niet echt mogen. »


       « De kastanjeboom uit de tuin van Anne Frank is omgevallen. Een goed voorteken? »


 


Er kwamen reacties uit alle hoeken, meer bepaald ter attentie van de hoofdredacteur van het blad. Deze zaak werd eveneens doorgegeven aan het Centrum voor Gelijkheid van Kansen. Het Forum der Joodse Organisaties overweegt tevens om klacht neer te leggen met burgerlijke partijstelling bij het parket in Brugge. 


 


http://www.fjo.be/


http://www.dezwinkrant.be/uploads/artikels/ZWINKRANT_JUNI_2011_LRweb-.pdf


http://joodsactueel.be/2011/06/16/zwinkrant-joden-en-nazis-een-pot-nat


http://philosemitismeblog.blogspot.com/2011/06/journal-belge-les-youpins-et-les-nazis.html


http://www.hln.be/hln/nl/957/Belgie/article/detail/1279575/2011/06/16/Ophef-over-antisemitisch-artikel-in-De-Zwinkrant.dhtml        

Best Choice for Creatives

This Pop-up Is Included in the Theme

Purchase Now